Ausztrália

Ausztráliában a Nagy-Korallzátony védelmében meghúzódó Whitsunday szigetcsoport azon kevés helyek közé tartozik, ahol az érintetlen, ős természet tőszomszédságában a modern kor megannyi luxusával és komfortjával is találkozhatunk. A 20°déli szélesség környékén egész évben hajózhatunk, a passzát szél kellemesen temperálja a levegőt. A decembertől  márciusig tartó időszak csapdékos, míg májustól augusztusig az éghajlat száraz, kicsit erősebb széllel. Ciklonok legfeljebb februárban és márciusban fordulnak elő.

Hajót a kontinensen lévő Airlie Beachen és a Hamilton-szigeten bérelhetünk. Bármelyikről indulunk is, két hét alatt az egész szigetcsoport bejárható, de már egy hét alatt is nagyon látványos túra tehető, még akkor is, ha a napi menetek 10-15 tmf alatt maradnak. 

A túra során feltétlenül el kell látogatni a Hook-szigetre és az apálykor szárazra kerülő, homokos Langford-zátonyra. Kihagyhatatlan látnivaló a Whitsunday-sziget keleti oldalán húzódó Whitehaven-part, melyet a világ egyik legszebb partjaként tartanak számon. A két kindulási kikötő hétközbeni készlet-feltöltésre is ajánlható. Több öbölben sznorkelezhetünk, illetve a szigeteken remek kirándulási lehetőségek is nyílnak.

 S persze ne feledkezzünk meg a közelben húzódó Nagy-Korallzátonyról, melynek meglátogatása egy életre szóló élményt jelenthet. Környezetvédelmi okok miatt azonban ide saját hajóval nem mehetünk, így a legcélszerűbb valamelyik helyi utazási iroda szolgáltatását igénybe venni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!