Németország

Németországban a Balti-tenger partján találkozhatunk bérlehető hajókkal. A levegő hőmérséklete júliusban és augusztusban eléri a 25-26 fokot, ami  kellemes alternatívát kínál a forró mediterrán nyárral szemben. A tengerben való fürdéshez ugyanakkor némi elszántság szükséges, de cserébe viszont bőven kárpótol a gazdag kultúra, a történelmi városok sora és az országra oly annyira jellemző rendezettség, jólét és tisztaság. 

Kiel környékén gazdag hagyományai vannak a vitorlázásnak, elég csak a minden június végén megrendezett Kieler Woche eseménysorozatra gondolnunk.

A dán határ közvetlen közelében lévő Flensburgból indulva kézenfekvő lehetőség a dán szigetvilág és a fjordok felfedezése. Utunk során olyan jelentős városokba is eljuthatunk, mint Aarhus vagy a több, mint ezer éves múltra visszatekintő Odense, de még Koppenhága sincs elérhetetlen messzeségben. Németországban maradva első megállóhelyünk a környék legjelentősebb városa Kiel lehet, ami egyben a Kieli-csatorna keleti végpontja is. A csatornába való behajózásért fizetni kell. Kicsit keletebbre fekszik a Fehmarn-sziget, melyet akár egy one way út keretében is elérhetünk. Akinek mégis visszatérnek Flensburgba, a visszaútra a déli dán szigetek érintése javasolható.

A Fehmarn-sziget Németország balti-tengeri partszakaszának a közepén fekszik, így innen kiindulva az egész német partvidék bejárható. Nyugat felé indulva Kiel és Flensberg érintésével eljuthatunk Dániáig, majd a déli dán szigetek mentén térhetünk vissza a kiindulási helyünkre. Kelet felé haladva olyan ismert Hansa városok várnak felfedezésre, mint Lübeck és Rostock, de akár a Rügen-szigetig is elhajózhatunk. Útközben homokos strandok csábítanak megállásra, így júliusban és augusztusban akár fürdőzésre is időt szakíthatunk.

De Dánia közelsége miatt még északnak is fordíthatjuk hajónk orrát és bejárhatjuk a Lolland, Falster és Mon-szigeteket is. 

A Rügen-sziget tagolt partvonalának és természeti szépségeinek köszönhetően Németország egyik kiemelt vitorlázó területe. A közelben számos történelmi város (többek között Rostock és Lübeck) vár felfedezésre, de a lengyel, dán és svéd határok közelsége miatt ezen országokban is látogatást tehetünk. Elhajózhatunk a legkeletibb dán szigetig, Bornholmig, ahonnan már csak egy ugrás Malmö, illetve a dán főváros, Koppenhága. Visszatérőben érdemes kicsit elveszni a dán szigetvilág útvesztőiben, s felfedezni Sjelland, Mon és Falster szigeteket szépségeit is.

Iratkozz fel hírlevelünkre!