Finnország

Finnországban az ország északi fekvéséből adódóan viszonylag rövid a szezon, viszont ezalatt hosszú nappalok és rövid éjszakák váltogatják egymást. A tengervíz hőmérséklete fürdésre csak ritkán alkamas, viszont a kikötőkben alapvető szolgáltatás a szauna. A levegő hőmérséklete júliusban és augusztus elején eléri a 25-26 fokot, ami  kellemes alternatívát kínál a forró mediterrán nyárral szemben. Bérelhető yachtokat elsősorban Helsinkiben és Turku környékén találhatunk. Utóbbi a finn szigetvilág központjában fekszik, az innen kinduló hajók kedvükre barangolhatnak a közel 25 ezer sziget labirintusában.

Finnország nemcsak az ezer tó, hanem a szinte megszámlálhatatlan sziget országa, közel 25 ezer kisebb-nagyobb sziget tartozik finn fennhatóság alatt. E szigetvilág legkönnyebben  a Turku közelben lévő kikötőkből érhető el, de Helsinkiből kiindulva is szép és izgalmas kirándulások tehetők.

A szigetek közötti bolyongást rengeteg navigációs jel és kiváló térképek segítik, ezeken garantált vízmélységekkel megadott kijelölt hajózó utak vannak. A hajózó utakról való letérés a megszámlálhatatlan zátony és sziklaszirt miatt nem tanácsos. A hatalmas szigetvilág-ra leginkább a nyugalom, az időtlenség és a természet közelisége jellemző, más hajók csak ritkán bukkanak fel a közelünkben.

Turkuban egyébként lehetőség nyílik one way utakra is, akad olyan chartercég, aki az Aland-sziegteken illetve Stockholmban is üzemeltet bázist. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!