Svédország

Svédországban az ország északi fekvéséből adódóan viszonylag rövid a szezon, viszont ezalatt hosszú nappalok és rövid éjszakák váltogatják egymást. A tengervíz hőmérséklete fürdésre csak ritkán alkamas, viszont a kikötőkben rendszeresen találkozhatunk szaunával. Ugyanakkor a levegő hőmérséklete júliusban és augusztus elején eléri a 25-26 fokot, ami nagyon kellemes alternatívát kínál a forró mediterrán nyárral szemben. Bérelhető yachtokat elsősorban Stockholmban és Göteborgban találhatunk. Előbbi nem véletlenül a yachtélet központja, a város előtt kezdődő, s a finn szigetekig elnyúló, alig érintett szigetvilág hajókkal járható be igazán.

Svédország fővárosa több szigetre épült, s a tenger felől magánhajókkal és yachtokkal minden korlátozás nélkül megközelíthető. Óriási élmény a királyi palota vagy a Vasa Múzeum tőszomszédságában hajózni. 

A főváros tágabb környezetében a svéd partok előtt ezernyi kisebb-nagyobb sziget húzódik, valóságos labirintust képezve. A rengeteg zátony és sziklaszirt miatt a gondos navigáció alapvető fontosságú, szerencsére kiváló térképek állnak rendelkezésre. E szigetvilág egy szokásos bérleti időszak alatt bejárhatatlan, inkább csak ízelítőt kaphatunk a nagyon tiszta és rendezett, s sok helyen még teljesen érintetlen környezetből.

Stockholmban lehetőség nyílik olyan hajók bérlésére is, melyekkel Finnországba is átlátogathatunk: egy one way út keretében a Botteni-öböl közepén lévő Aland-szigetek vagy akár az egykori finn főváros, Turku elérése sem lehetetlen, mint azt a 2008-as utunk is bizonyítja.

Iratkozz fel hírlevelünkre!