Franciaország

Francirország gazdag hajós hagyományai ellenére viszonylag kevés hajóbérlési lehetőséget kínál. Ennek oka talán a viszonylag szigetmentes partvonalban keresendő. A Földközi-tengeren a Rivierán illetve Korzikán találunk pár chartercéget, míg az atlanti parton a már a La Manche - csatornához tartozó St. Maloban bérelhetünk néhány vitorlást. Ugyanakkor az ország nyugati felén található nagy hajógyárakban készülő hajók egy része horvát chartercégekhez kerül, így ajánlatunkban  megjelennek La Rochelleből vagy a közelében lévő Le Sables d'Olonne-ból induló nyílttengeri hajóutak is.

 

BRETAGNE

A Bretagne-félsziget északi oldalán fekvő Saint-Malo élete évszázadokon keresztül összefonódott a tengerrel, s ma is a tengerrel való kapcsolat határozza meg a város életét. Igazi élmény innen indulni a környező part és elsősorban a brit fennhatóság alá eső Csatorna-szigetek, azaz Jersey, Guersney, Sark és Alderey felfedezésére. Az itteni hajózást elsősorban az óriási árapály határozza meg, esetenként 10-11 métert is változik a víz szintje 6 óra alatt. A kikötők nagy többségébe ezért csak korlátozott ideig, a dagálycsúcs körüli időszakban lehet behajózni. Jerseyn feltétlenül meg kell nézni a tengerészeti múzeumot, az I. Erzsébet uralkodása alatt épült, dagálykor szigetté váló erősöt és el kell látogatni a Gerald Durell által alapított állatkertbe is. Szintén kihagyhatatlan a francia parton lévő Mont-Saint-Michel apátság meglátogatása. A tengerből kiálló sziklaszirtre épült épületegyüttest körbevevő tenger apálykor több mérföldre visszahúzódik, így hajóval történő megközelítése sajnos nem lehetséges. Ezért erre a látogatásra a hajóbérlést megelőzően vagy azt követően kell sort keríteni.

 

RIVIERA

A francia Riviera fantasztikus kikötőket és felkapott, elegáns városokat kínál, de a szigetek hiánya miatt mégsem ez a hajósok Mekkája. A fényűző csillogás a nyári hónapokban rengeteg látogatót és luxusyachtot vonz, ilyenkor nagyon nehéz kikötőhelyet találni. Hajóbérlésre több kikötőben is lehetőség nyílik, a legnagyobb kínálat Antibesben és Frejusban van. Az itt hajózók végig látogathat-ják a Riviéra nagyobb városait: Toulon, Nizza, Monaco, St. Tropez nevének említése mindenki szívét megdobbanthatja. Akik viszont inkább a nyílt víz felé indulnának, azokra közel 100 mérföldes menet vár Korzikáig.

 

KORZIKA

A korzikai hajóbérlés nagy előnye, hogy bárhonnan induljunk is, egy hét alatt e gyönyörű sziget körbehajózható. Ajaccio, Bonifacio, Porto Vecchio, Bastia, St. Florent, Calvi és Cargese lehetnek e fantasztikus út állomásai, de persze megállhatunk a nyugati oldal néhány védettebb öblében is. Az indulás történhet Ajaccioból, Proprianoból illetve pár bérelhető hajót találhatunk Bonifacioban is.

A sziget körbehajózásának egy alternatívája lehet: a dél kikötőkből induló hajók a közeli Szardinia északi partjával, illetve a két nagy sziget közé eső La Maddalena szigetcsoporttal ismerkedhetnek meg.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!