Spanyolország

Spanyolország hosszú tengerpartja a szigetek hiányában kevés charterezési lehetőséget kínál. Van ugyan pár bérelhető hajó Barcelonában és Valenciában, de az érdemi kínálat a Baleár-szigetcsoportra, s ezen belül is főleg Mallorcara korlátozódik. Ide viszonylag könnyen eljuthatunk repülővel, így feltétlenül érdemes egyszer hajóval bebarangolni e pompás nyaralást kínáló szigetcsoportot.

Palma de Mallorca, a Baleár-szigetek fővárosa nemzetközi repülőtere és központi fekvése folytán ideális kiinduló pontja a szigetcsoport felfedezésének. Mallorca körbehajózása és a sziget látnivalóinak felfedezése önmagában is teljes programot ígér: a keleti part sziklái közt megbúvó számtalan, homokos öböl, Porto Christo cseppkőbarlangja, Alcudia városfallal körbevett, hangulatos óvárosa, Formentor égbe szökő sziklái, Sa Calobra szurdokvölgye megannyi kihagyhatatlan látnivaló. Ha az időnk engedi, akkor feltétlenül érdemes ellátogatni a sziget déli végénél lévő Cabrera-szigetre, mely különleges flórája és faunája miatt nemzeti parki védettséget élvez.

Két hetes bérlésnél kicsit távolabb merészkedhetünk. Mallorca északi partjaitól csak egy ugrás Menorca, melynek a keleti oldalán nyújtózik a Földközi-tenger legnagyobb öble, s benne az erődökkel körbevett Mahon.  Mallorcatól kicsit távolabb esik Ibiza és Formentera, de előbbi Palmatól való 60 mérföldes távolsága egy hajós számára sem lehet leküzdhetetlen akadály. Ibiza névadó városa nyáron az éjszakai élet központja, de óvárosa, fellegvára és a sziget egyéb látnivalói szezonon kívül is számos látogatót vonzanak. Ibizán egyébként hajóbérlésre is lehetőség nyílik, de a szűkebb kínálat miatt ez inkább csak azoknak ajánlható, akik kizárólag a két déli szigetet szeretnék bejárni.

Mivel több mallorcai chartercég a Kanári-szigeteken is üzemeltet charterflottát, november folyamán általában lehetőség nyílik Palma - Tenerife vagy Palma - Las Palmas one way utakra is, illetve március folyaman a Kanárira került hajókat vissza kell hozni Palmara. Az ilyen általunk szervezett hajószállításokra a kevésbé gyakorlott (de tengerálló!) vitorlázók is beszállhatnak, hiszen a hajók tapasztalt kormányosok vezetése alatt állnak.

A  Kanári-szigetekről való tájékoztatást az Atlanti-óceánnál találják az érdeklődők.

Iratkozz fel hírlevelünkre!