Törökország

A Törökországban az utóbbi években tapasztalható rohamléptű fejlődés a kedvtelési célú hajózásban is érezteti hatását, így bizton állíthatjuk, hogy ma Törökország nyújtja az egész mediterrán térségben a legjobb ár-érték arányú szolgáltatásokat. Mindezekhez társul a törökök vendégszeretete, a városok keleties bája, a bazárok gazdag, de nem tolakodó kínálata, s akkor még nem beszéltünk az ókori görögök előtti időkre visszanyúló történelmi örökségről, amelynek elemeibe úton-útfélen belebotlunk.

A yachtélet központja az ország délnyugati régiója, ahol a kiválóan kiépített marinákban számos chartercég kínálja hajóit.

A török yachtélet központjában fekvő Marmaris ideális kiinduló pontja a Bodrum és Göcek közé eső partszakasz felfedezésének.

Ez talán a legizgalmasabb, látnivalókban legjobban bővelkedő része a török tenger-partnak. Az itt hajózók eljuthatnak csillogó Bodrumba, a guletgyártás egyik központjába, Bozborumba, bebarangolhatják a Dalyan folyó deltáját és megtekinthetik a több ezer éves lykiai sziklasírokat, s nem utolsó sorban élvezhetik a védett öblökbe települt éttermek nyugodt éjszakázást biztosító mólóit, kiváló konyháit és a vendégszeretetüket.

Marmarishoz viszonylag közel esik Rhodosz és Simi, így igény esetén e két görög sziget meglátogatására is van lehetőség.

A mindössze 25 km-re eső dalamani repülőtér folytán Göcek az egyik leggyakrabban választott kiindulási pont. Göcek a hozzá közel eső Fethiyevel együtt több charterflottának is otthon ad. A két város egy szigetekkel is tarkított, védett öböl partjain fekszik, ez a legtagoltabb része a török partvonalnak. Akár egy hetet is eltölthetünk itt napközben mindössze pár márfölddel odébbhúzódva, egy újabb csodálatos öbölben fürödve, egy újabb kiváló étteremben vacsorázva.

A távolabb merészkedők kelet felé Kalkan és Kas érintésével eljuthatnak el Finikéig, útközben megállva Kekova elsüllyedt városánál, a Simena várnál vagy autóval eljuthatnak a folyton égő tüzek világába, a Chimera-hegységbe is.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!