Olaszország

NÁPOLYI ÖBÖL

Változatos tájai és gazdag történelmi, kulturális öröksége miatt az egyik leglátogatottabb ország. Észak-déli kiterjedése és számottevő domborzata folytán jelentős időjárásbeli különbségek lehetnek a különböző részein. Hajós nyaralás szempontjából a kisebb szigetekkel tarkított vízterületek ajánlhatóak, azaz Elba környéke, a Nápolyi-öböl, Szícilia és Szardínia. Az odajutást Budapestről induló, fapados repülőjáratok is segítik.

A Nápolyi-öböl és az előtte fekvő vulkanikus szigetek előkelő helyet foglalnak el a hajósok által felkereshető legszebb tájak listájában. A hajózó terület ugyan nem nagy, de oly annyira bővelkedik a látnivalókban, hogy érdemes hosszabb utat tervezni, vagy akár több alkalommal visszatérni.

Nápolyban és közvetlen környékén (Castellamare di Sabia, Procida) sok chartercég kínája szolgálatásait. Az egyik legszerencsésebb kiindulási pont talán Procida, amely központi fekvésének köszönhetően a főszezonban is biztos és ingyenes kikötőhelyet nyújt az itteni hajóknak. Ischiatól délre találjuk Capri-szigetét, amely egyike a mediterrán legszebb helyeinek. Capri déli oldalánál az égbeszökő Faraglioni sziklacsoport melletti pompás horgonyzóhely jó alternatívája a sziget drága kishajó kikötőjének. A Nápolyi-öböl déli oldalát a Sorrentoi-félsziget határolja, a függőleges falaira települt névadó város meglátogatását az elmúlt években kiépített yacht móló segíti. Amennyiben szívesen meglátogatnánk Pompeit vagy kirándulnánk a Vezúvra, akkor Castellamare di Sabiaban a legcélszerűbb kikötni.

SALERNO

Salerno a Sorrentoi-félsziget déli oldalán, a félsziget tövében bújik meg. Noha mindössze 40 km-re esik Nápolytól, az innen induló hajókkal mégis más területeket lehet felfedezni. Elsősorban rögtön a félsziget déli oldalát, ahol Amalfi és Positano városa tapad szorosan a meredek hegyoldalak lábához. Előttük a szirének szigete kínál kellemes napközbeni fürdőzőhelyet. A félsziget végéhez érve Capri magasodik hajónk előtt, s jobb kéz felé kitárul az egész Nápolyi-öböl. Innen viszonylag könnyen elérhetjük Procidat és Ischiát, de ha Ponzát is megcélozzuk, akkor az egy hét szűkösnek tűnhet. De Amalfiból vagy akár Capriról délnek is fordíthatjuk a hajó orrát, s ellátogathatunk a Cilento-félszigetre, melynek meredek sziklafalakkal határolt, kristálytiszta vízű öblei és a dombtetőkre települt városkái igazi meglepetést tartogatnak. Jó éjszakai megállóhely lehet Agropoli, Pisciotta és Camerota, de nyugodt idő esetén bátran horgonyzhatunk is valamelyik öbölben. Agropoliból érdemes kirándulást tenni Paestumba, ahol három, nagyszerű állapotban fennmaradt ókori, dór stílusú templom érdemel figyelmet.

SZICILIA

Palermo nemzetközi reptere és jelentős hajókínálata miatt kedvelt kiinduló pontja a hajóutaknak. Szicilia partja mentén nyugati irányba haladva eljuthatunk Trapaniig és Marsalaig, illetve felfedezhetjük a velük szemben fekvő Egadi-szigeteket. Trapaniból feltétlenül érdemes ellátogatni a közeli tetejére épült, középkori arculatát híven őrző Erice városkába, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a környező tengerpartra.  Palermotól északra a Tirrén-tengerben magányosan álldogáló Ustica-szigetre jutunk, ami ajánlott megállóhelye lehet egy Szardiniára való átkelésnek is. Fenti látnivalók kézenfekvő célpontjai a Trapaniból kiinduló hajóutaknak is.

Palermoi indulás esetén azonban még egy útvonal kínálkozik: Szicilia északi partja mentén haladva eljuthatunk a Lipari-szigetekig. A szigetek felé félúton található az északi part talán leghangulatosabb városa, Cefalu. A Lipari-szigetek minden tagja figyelmere méltó, de a legnagybb élményt mindenféleképpen a folyamatosan működő, s 10 percenként látványos szikraesőt produkáló Stromboli kínálja. A Stromboli meghódításához komoly túrafelszerelés szükségeltetik, de ennek hiányában sem kell lemondani a kitörések élményéről: sötétedés után a sziget északnyugati oldala mentén hajózva lehet gyönyörködni a nem mindennapi látványban.

SZARDÍNIA

Szardínia északi oldala nagyon közel fekszik Korzikához, s mivel a két nagy sziget között találjuk a sekély vízű és tagolt partú La Maddalena sziget-csoportot, így e térség egyike a legfelkapottabb olasz hajózó területeknek. Hajót bérelhetünk Algheroban és Portiscoban, utóbbi mellett szól a La Maddalena szigetcsoport közelsége. Portisco a Smaragd-part közepén fekszik, e sokat mondó név a homokos strandokat övező kristálytiszta vízre vezethető vissza. Nem véletlen, hogy számos olasz yachtgyár itt forgatja a hajóit bemutató reklámfilmeket.  Szardinia északi felén egymást érik a kisebb-nagyobb marinák, itt viszonylag rövid hajózásokkal is nagyon sok élménnyel gazdagodhatunk. 

A La Maddalena szigetcsoport nemzeti park, ezen a statuszon még az itteni NATO haditengerészeti bázis sem tudott rést ütni. A hadihajók mozgása egyébként nem igazán korlátozza a yachtosokat. Az e területen hajózóknak feltételenül el kell látogatniuk Korzika legdélibb városába, a fantasztikus fekvésű Bonifacioba is. A kicsit hosszabb útra vállalkozók úti célja a francia sziget keleti oldalán lévő Porto Vecchio vagy a nyugati oldalon lévő Ajaccio, Napoleon szülővárosa lehet.

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!