Görögország

Görögország kedvező klímája, változatos tájai, gazdag történelme és nem utolsósorban a szigetvilág lakóinak vendégszeretete folytán egyike a leglátogatottabb tengerparti országoknak. A rengeteg látnivalót csak több úttal fedezhetjük fel igazán, szerencsére ehhez sok kikötőből kínálnak bérelhető hajókat. 

Az Égei-tengeren hajózva júliusban és augusztusban számolni kell a viszonylag erősen fújó meltemivel, így ilyenkor a békésebb hajózásra vágyók inkább a Jón-tenger vagy a Korinthosi- és Saroniki-öböl vizei felé vegyék az irányt.

 

ATHEN

Görögország fővárosa a hajózás egyik központja is, a város keleti szélén lévő Alimos (Kalamaki) kishajó kikötőből több száz charterhajó bérlehető. Athen kiváló kiindulási pont azoknak, akik a meltemi elől menedéket keresve szeretnének hajózni. A Saroniki-öböl a nyári hónapokban is szélvédett, ugyanakkor szigetei (Aegina, Poros) kellemes fürdőzőhelyeket és izgalmas látnivalókat kínálnak. Az öböl nyugati oldalán fekszik Epidaurus, mely kiváló állapotban megmaradt ókori kőszínházáról ismert. Innen áthaladhatunk a Korinthoszi-csatornán, s elhajózhatunk akár Galaxidiig vagy Iteaig is, ahonnan Dephoi romjai látogathatók. De Porosból haladhatunk a Peloponeszoszi-félsziget észak-keleti partjai mentén is, ekkor a festői fekvésű és gépjárműforgalomtól mentes Hydra kikötője csábíthat megállásra. Kissé délebbre, Spetszesznél érjük el Argoliszi-öböl bejáratát, melynek mélyén bújik meg a több erőddel és falrendszerrel védett Nauplion, mely egykoron pár évig Görögország fővárosaként is szolgált.

 

LAVRION / KIKLADOK

Az Attikai-félsziget keleti végén elhelyezkedő Lavrion az atheni nemzetközi repülőtérhez való közelsége folytán is ideális kiindulópontja a Kikládok szigetei között történő hajózásnak. E vízterületre júliusban és augusztusban a viszonylag erős északi szél, a meltemi jellemző, de ha csak a szigetcsoport északi részén hajózunk, akkor szinte végig a félszeles menetek gyorsaságát élvezhetjük. Egy hét alatt eljuthatunk Mykonosig és Naxosig, megcsodálhatjuk az ókori Delosz romjait, s felfedezhetjük Paros, Serifos és Kithnos hangulatos városait és sziklás tengerpartjait. Ha a meltemi kegyes hozzánk, akkor Ios és Milos is elérhető. Santorini meglátogatásához ajánlott 2 hétre bérelni a hajót.

 

SAMOS - KOS - RHODOS

Az Égei-tenger keleti oldalán, a közvetlenül a török partok előtt fekvő Dodekanesos szigetvilágban Samoson, Koson és Rhodoson találhatunk bérelhető hajókat. A bérlés helyszíne az útvonalat kevésbé befolyásolja, egy hét alatt a Dodekanesos fő látványosságai elérhetőek. Kis szerencsével one way ajánlatokat is lehet találni, ezek közül célszerű a déli irányú utakat választani. A szigetcsoport északi részén feltétlenül meg kell nézni Samost és Pathmost, míg a déli részen a történelmet kedvelők Koson és Rhodoson találhatnak számtalan ínyencséget. Utóbbi két nagy sziget mellett nem hagyható ki Nisiros aktív vulkánja, illetve Simi pasztell városának megtekintése sem. Kosról és Rhodoszról érdemes elhajózni az Égei-tenger leglátványosabb szigetére, Santorinire is, az uralkodó szélirány általában kedvezőbb, mint egy Athenból vagy Lavrionból kiinduló és oda visszatérő út esetében.

 

JÓN-TENGER

A Jón-tenger időjárása az Adriáéhoz hasonló és az egész szezonban kedvező szélviszonyokat biztosít. A legtöbb hajó Korfun és Lefkason bérelhető, melyeknek elérése a közeli nemzetközi repülőtereknek köszönhetően viszonylag egyszerű. Korfuról egy hét alatt eljuthatunk Ithakáig, illetve Kefalonia északi részéig. Menetközben a szárazföldön Parga és Preveza, míg a szigeteknél Paxos és Lefkas lehet kellemes megállóhely. Amennyiben szeretnénk bejárni egész Kefaloniát, illetve meglátogatni a világhírű Roncs-öblöt Zakynthoson, akkor érdemes a lefkasi hajókínálat közül választani.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!