Montenegró

Az utóbbi években rohamléptekkel fejlődő Montenegró folyamatosan bővülő szolgáltatásokkal várja a hajósokat. Noha az országnak viszonylag rövid a partszakasza, a magas hegyek közé fjordként beékelődő, hármas tagozódású Kotori-öböl önmagában is megér egy látogatást, s akkor még nem beszéltünk a Világörökség részét képező Kotorról, Budváról és Sveti Stefanról.

A hajóbérléshez tengeri hajóvezetői jogosítvány szükséges.

 

KOTOR - TIVAT

Montenegróban a legtöbb charterhajó Kotorban és a szomszédos Tivatban található. A két város közül mindenképpen Kotor a látványosabb, így ennek megtekintése akkor sem hagyható ki, ha esetleg Tivatban vesszük át a hajót. Kotor és Tivat között feltételenül meg kell állni Perastban, s meg kell látogatni a mesterséges szigetre épült Szirti Madonna templomegyüttest. Mielőtt elhagynánk az öblöt érdemes még megállni Hercegnoviban, melynek középkori városmagja különösen figyelemre méltó.

A következő látványosság az UNESCO védelem alatt álló Budva, mely egyben a nyári montenegrói tengerpart lüktető és kissé hangos központja is. Tőle pár mérföldre délre a kicsiny sziklaszirtre települt Sveti Stefan kínál egyedülálló látnivalót. Még délebbre esik Bar, melyet elsősorban az egykoron dombtetőre épült, de immáron száz éve lakatlanná vált régi város, Stari Bar miatt érdemes felkeresni. Utunk legdélibb állomása pedig Ulcinj lehet, ahol már érezhetően erős a mohamedán hatás. Ezen a részen már egymást követik a nagyszerű strandolást biztosító homokos partszakaszok.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!