Szlovénia

Az Olaszország és Horvátország közé ékelődött Szlovénia viszonylag rövid, de nagyon szépen kiépített tengerparttal és marina hálózattal dicsekedhet. Charterkínálattal Portorozban és Izolán találkozhatunk. A kis szlovén vízterületnek köszönhetően az innen kiinduló hajóutak rendre átlépik a szlovén határt. Ez mind Olasz-, mind Horvátország felé minden formaságtól mentes. Az innen bérelhető hajók mindegyike rendelkezik horvát és olasz hajózási engedélyekkel is.

A hajóbérléshez tengeri hajóvezetői jogosítvány szükséges.

 

PORTOROZ - IZOLA

Szlovéniában nincsenek nagy távolságok, így a charterhajókat kínáló Izola és Portoroz is nagyon közel fekszik egymáshoz. A két város között találjuk Pirant, amely talán a legszebb fekvésű város a szlovén kikötővárosok között. De Piran mellett érdemes felkeresni Kopert is, mely nagy kereskedelmi kikötője mellett egy takaros marinával és egy hangolatos óvárossal is dicsekedhet. A szlovén vízterület kicsinysége miatt kézenfekvő, hogy egy hét alatt eljuthatunk a horvát Isztriára vagy az olasz vizekre. Előbbiben Umag, Porec, Rovinj és Pula a leggyakoribb úti cél. Pulával szemben találhatjuk Tito elnök egykori nyári rezidenciájának otthont adó Brioni-szigeteket.

Amennyiben Olaszország felé indulunk, akkor sok homokos strand és felkapott nyaralóhely között válogathatunk. A leginkább megtekintésre méltó megállóhelyek mégis a történelmi városok, úgymint Trieszt, Grado, Velence és Chioggia. Egy hét alatt kényelmesen meglátogatható valamennyi.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!