Balti - Kanári

2013. szeptemberében a balti-tenger partján lévő Heiligenhafenben vettük át egy Beneteau 50 típusú vitorlást, hogy egy öt hetes út keretében elhajózzunk vele a Gran Canaria-szigeten lévő Puerto Moganig.

A Balti-tengerről a Kieli-csatornán keresztül jutottunk el az Északi-tengerig, ahol a holland és belga partok mellett hajóztunk. Első nagyobb megállónk La Havre volt, ahol a legénység nagy része kicserélődött. A következő szakaszt műszaki problémák nehezítették. de szerencsére valamennyin sikerült úrrá lennünk. Így semmi sem akadályozta, hogy kikössünk Guersneyn, majd megálljunk Brestben.

A Biscayai-öblöt nyugodt időben, alig több, mint 2 nap alatt szeltük át, hogy azután a spanyol és portugál partok mellett egy ráérősebb, több megállóval tarkított szakasz következzen. Vilamouraban újabb legénységcsere volt, majd az út leghosszabb nyíltvizi szakasza következett: 600 tmf-t kellett megtenni Madeiraig. Sajnos éppen az egyébként nem jellemző délnyugati fújt, így hullámokkal szembeni átkelés 5 napot vett igénybe. Madeiran egy 2 napos pihenővel és szigetnézéssel fújtuk ki magunkat, majd ráfordultunk a célegyenesre: innen már közvetlenül Cran Canaria felé vezetett utunk.

A Kieli-csatornán való átkelésről a Vitorlázás Magazin 2013/6. számában jelent meg egy részletes beszámoló. A cikk a mellékelt ábrára kattintva érhető el. Jó szórakozást!

Iratkozz fel hírlevelünkre!